EOIxGarraf’s Weblog

Cap al manteniment i millora de la llengua

Els Estatuts

A continuació es llisten els estatuts de l’Associació d’Exalumnes (EOIxGarraf), la columna vertebral que en marcarà seu funcionament.


ESTATUTS

Capítol I. Constitució, denominació, àmbit territorial, fins, activitats, duració, domicili social i socis

Article 1

Amb la denominació d’Associació d’Exalumnes de l’EOI del Garraf es constitueix, a la localitat de Vilanova i la Geltrú, una associació d’exalumnes d’àmbit comarcal, sense afany de lucre, d’acord amb el que estableix el Decret 197/1987, de 19 de maig (DOGC de 19 de juny de 1997), pel qual es regulen les associacions d’alumnes i, subsidiàriament, per la Llei 7/1997, de 18 de juny, d’associacions (DOGC 2423, d’1 de juliol) i la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació (BOE núm. 73, de 26 de març).

Article 2

Els fins d’aquesta associació són els següents:

a) Estudiar, considerar i conèixer tot el que afecti la situació de l’exalumnat al centre, i poder-ne expressar l’opinió i el criteri.

b) Facilitar l’exercici dels drets que la legislació vigent reconeix a favor de l’exalumnat, en especial dels assenyalats en l’article 6 de la Llei orgànica del dret a l’educació.

c) Impulsar la participació i la col·laboració activa dels seus membres en els treballs educatius que formen part del projecte educatiu de l’associació, és a dir, l’aprofundiment dels coneixements de les llengües estudiades a l’EOI com també en les activitats complementàries i extraescolars que puguin programar i organitzar el Consell Escolar i la direcció del Centre.

d) Promoure la informació i la participació de l’exalumnat en el Consell Escolar i en els diversos òrgans consultius i de participació establerts per la Llei 25/1985, de 10 de desembre, dels consells escolars de Catalunya.

e) Informar sobre activitats culturals, esportives, d’esbarjo i de foment de l’acció cooperativa i del treball en equip; organitzar-ne, i participar-hi.

f) Promoure tota mena de relacions amb altres organitzacions i associacions d’alumnes i exalumnes, com també la creació de federacions i confederacions, d’acord amb el que estableix la legislació vigent.

Article 3

Per al compliment dels fins exposats en l’article anterior, l’associació pot organitzar classes de conversa en els diferents idiomes, conferències, taules rodones, cinefòrums, concursos i competicions diverses, grups de teatre, sortides a l’aire lliure amb marxes i acampades, activitats esportives, colònies i campaments d’estiu, excursions culturals i turístiques, festes socials, etc. Que estaran també obertes a amics i familiars dels membres de l’associació.

Article 4

El domicili social es troba a Vilanova i la Geltrú, carrer de l’Aigua, núm. 197, i el seu àmbit d’activitats principals se circumscriu fonamentalment a Catalunya.

Article 5

Poden ser membres de l’associació els exalumnes i alumnes que estiguin o hagin estat matriculats al centre.

Article 6

Els socis i sòcies tenen els drets següents:

1. Prendre part en les assemblees amb veu i vot.

2. Poder ser elegits per a càrrecs directius.

3. Participar en les activitats i els serveis d’associacions segons les normes i disposicions reglamentàries pròpies d’aquesta.

4. Tenir un exemplar dels estatuts.

5. Consultar els llibres de l’associació.

Article 7

Són obligacions dels socis:

1. Prestar tots els serveis que determinin els estatuts, el Reglament de règim intern de l’associació i els acords de l’Assemblea General.

2. Exercir els càrrecs per als quals hagin estat elegits.

3. Assistir a les assemblees generals.

4. Satisfer les quotes que es determinin.

Article 8

La condició de soci es perd:

1. Per voluntat pròpia, comunicada per escrit a la Junta Directiva de l’associació.

2. Per falta de pagament de les quotes establertes, si ho decideix la Junta Directiva.

Capítol II. Òrgans de govern i representació

Article 9

Són òrgans de l’associació:

a) l’Assemblea General de socis i sòcies

b) la Junta Directiva

c) l’Òrgan Gestor

A. L’Assemblea General

Article 10

L’Assemblea General és l’òrgan d’expressió de la voluntat de l’associació i està formada per tots els membres d’aquesta. Les assemblees poden ser ordinàries i extraordinàries.

Article 11

Són competències de l’Assemblea General ordinària:

1. Examinar i aprovar els comptes bancaris i balanços de l’exercici anual.

2. Decidir sobre l’aplicació concreta dels fons disponibles.

3. Aprovar els pressupostos d’ingressos i despeses per a cada exercici.

4. Aprovar el Reglament de règim intern de l’associació.

5. La resta d’assumptes que resultin dels estatuts i no siguin expressament atribuïts a l’Assemblea General Extraordinària, la Junta Directiva o l’Òrgan Gestor.

Article 12

Són competències de l’Assemblea General extraordinària:

1. Modificar els estatuts de l’associació.

2. Elegir els membres de la Junta Directiva.

3. Ratificar l’elecció dels membres de l’Òrgan Gestor elegits per la Junta Directiva.

4. Acordar la integració de l’associació a federacions i confederacions.

5. Autoritzar l’alienació, el gravamen o la hipoteca dels béns socials i de l’associació.

6. Acordar la dissolució de l’associació.

7. Designar els liquidadors, en cas de dissolució de l’entitat.

8. Ratificar les expulsions de socis o sòcies que proposi la Junta Directiva.

9. Les que tot i ser competència de l’Assemblea General ordinària no puguin esperar, per raons d’urgència o necessitat, la convocatòria corresponent.

Article 13

Tant les assemblees ordinàries com les extraordinàries queden vàlidament constituïdes en primera i única convocatòria sigui quin sigui el nombre de socis i sòcies presents o representats.

Article 14

L’Assemblea General ordinària s’ha de reunir necessàriament una vegada l’any i ha de ser convocada amb quinze dies d’antelació pel president/a de la Junta Directiva, mitjançant un anunci exposat al domicili social o una citació personal, on ha de figurar a més l’ordre del dia.

Article 15

L’Assemblea General extraordinària s’ha de reunir en convocatòria especial, amb els mateixos requisits assenyalats en els dos articles anteriors, quan ho determina la Junta Directiva o bé quan ho sol·licita el deu per cent dels socis; en aquest últim cas, ho ha de fer en el termini màxim de trenta dies.

Article 16

El president/a i el secretari/ària de l’Assemblea General són els de la Junta Directiva.

Article 17

Els acords s’adopten amb el vot afirmatiu de la majoria simple dels assistents, excepte els relatius als apartats de l’u al nou de l’article 13, que requereixen una majoria de dos terços. Els de la Junta Directiva només necessiten la majoria relativa.

Article 18

Els acords adoptats conforme als preceptes anteriors obliguen tots els socis i sòcies, fins i tot els no assistents.

Article 19

Els acords que vagin en contra dels estatuts o del caràcter propi del centre o bé que infringeixin els fins de l’associació, poden ser objecte de recurs davant l’Assemblea General seguint el procediment que estableix la Llei d’associacions.

B. La Junta Directiva

Article 20

La Junta Directiva està integrada per un president/a, un secretari/ària, un tresorer/a i tres vocals.

Article 21

Els càrrecs de la Junta Directiva tenen una duració de dos anys, i els seus membres poden ser reelegits quan finalitza el mandat.

Article 22

Les vacants que es puguin produir en la Junta Directiva, a excepció de la del president/a, s’han de cobrir provisionalment mitjançant un acord de la Junta mateixa, que ha de ser ratificat, si escau, en la primera reunió que celebri l’Assemblea General.

Article 23

La Junta Directiva s’ha de reunir una vegada al mes i també quan ho sol·licitin el president/a o tres dels seus membres.

Article 24

Els acords de la Junta Directiva es prenen per majoria simple, i perquè siguin vàlids es requereix la presència de la meitat més un dels components d’aquest òrgan. En cas d’empat, decideix el vot del president/a.

Article 25

D’acord amb el que assenyala l’article 9 del Decret 197/1987, de 19 de maig, que regula les associacions d’alumnes, la Junta Directiva designa l’Òrgan Gestor, que ha d’estar format per tres persones majors d’edat, escollides entre els mateixos socis i sòcies.

Article 26

Són competències del president/a:

1. Acordar amb la Junta Directiva l’admissió de nous socis i sòcies i proposar a l’Assemblea General l’expulsió dels que incompleixin aquests estatuts.

2. Dirigir l’associació.

3. Presidir i convocar les reunions de l’Assemblea General.

4. Vetllar pel compliment dels fins de l’associació.

Article 27

Són competències del secretari/ària:

1. Custodiar i portar els llibres d’actes i de registre de socis i sòcies, els documents i el segell de l’associació.

2. Fer les actes de les reunions i expedir-ne certificats amb el vistiplau del president/a.

Article 28

Correspon al tresorer/a:

1. Custodiar els fons de l’associació i portar els llibres de comptabilitat.

2. Preparar els balanços i pressupostos de l’associació perquè siguin aprovats per l’Assemblea General.

3. Autoritzar, juntament amb el president/a i un membre de l’Òrgan Gestor, la disposició dels fons.

C. L’Òrgan Gestor

Article 29

Està integrat per tres persones majors d’edat, designades per la Junta Directiva entre els socis i sòcies.

Article 30

Els membres de l’Òrgan Gestor, amb ple respecte per l’activitat associativa, supleixen, quan cal, la capacitat legal d’obrar que no puguin tenir per raó d’edat els òrgans rectors de l’associació. Per tant, assumeixen les obligacions contractuals que l’entitat vulgui formalitzar, administren el patrimoni de l’associació i la representen legalment davant terceres persones.

Article 31

L’Òrgan Gestor vetlla per la correcta gestió econòmica de l’associació.

Article 32

L’Òrgan Gestor assumeix les gestions solidàriament, de manera que tots els seus membres són igualment responsables dels actes que du a terme.

Capítol III. Patrimoni fundacional, recursos econòmics, administració i límits del pressupost anual

Article 33

L’associació, que no té patrimoni inicial, utilitza per al compliment dels seus fins els mitjans econòmics següents:

a) quotes obligatòries dels socis i sòcies

b) aportacions voluntàries

c) donatius o subvencions

Article 34

Les quotes obligatòries són establertes per l’Assemblea General, a proposta de la Junta Directiva; no són reintegrables en cap cas i es destinen a atendre les necessitats de l’associació.

Article 35

Anualment, i amb referència al darrer dia de l’exercici econòmic, s’elaboren l’inventari i el balanç de situació, que es formalitzen en una memòria i es posen a disposició dels socis i sòcies durant un termini no inferior a quinze dies.

Article 36

L’Assemblea General aprova el pressupost anualment.

Capítol IV. El règim disciplinari

Article 37

L’òrgan de govern pot sancionar les infraccions comeses pels socis i sòcies. Aquestes infraccions es poden qualificar de lleus, greus i molt greus, i les sancions corresponents poden anar des d’una amonestació fins a l’expulsió de l’associació, segons el que estableixi el Reglament intern.

El procediment sancionador s’inicia d’ofici o bé com a conseqüència d’una comunicació. En el termini de 10 dies, la Junta Directiva nomena un instructor/a, que tramita l’expedient sancionador i proposa la resolució en el termini de 15 dies, amb audiència prèvia del presumpte infractor/a. La resolució final, que ha de ser motivada i aprovada per dues terceres parts dels membres de la Junta Directiva, l’adopta aquest òrgan de govern també dins d’un període de 15 dies.

Contra les sancions per faltes greus i molt greus acordades per la Junta Directiva, les persones interessades hi poden recórrer, si el Reglament intern estableix el procediment per fer-ho, davant la primera assemblea general que tingui lloc.

Capítol V. Dissolució de l’associació i liquidació del patrimoni

Article 38

Són causes de dissolució de l’associació:

a) l’acord de dur-la a terme pres per les dues terceres parts dels socis i sòcies

b) altres causes determinades legalment

c) una sentència judicial

Article 39

Després de la dissolució de l’associació, l’Assemblea General extraordinària ha de designar dos socis o sòcies liquidadors que, juntament amb el president/a, l’Òrgan Gestor i el tresorer/a, efectuïn la liquidació pagant els deutes, cobrant els crèdits i fixant l’haver resultant.

Article 40

El romanent net que resulti de la liquidació s’ha de lliurar directament a l’entitat pública o privada sense afany de lucre que, en l’àmbit territorial d’actuació de l’associació, hagi destacat més en la seva activitat a favor d’obres benèfiques.

Vilanova i la Geltrú, 15 de juliol de 2008



Els Membres Fundadors